neljapäev, 9. september 2021

2. nädal - Olla või mitte olla

 ... ehk üks säilinud ja üks hääbunud nähtus veebieelsest ajast.

 

Internetist on saanud pea iga arvutikasutaja elu loomulik osa. Ilma selleta ei oskaks mõni inimene vast arvutiga midagi peale hakatagi. Ometi olid arvutid olemas juba ligi viiskümmend aastat enne veebi sündi. Vajadus ühenduse järgi, mis võimaldaks arvtite vahelist info edastamist, tekkis siiski üsna varakult. Aastatel 1973/74 lõid Robert Metcalfe ja tema assistent Dave Boggs süsteemi, mis võimaldas ühendust üle saja arvuti vahel (võrku oli ühendatud ka printer, mida kõik need arvutid kasutada said). Selle süsteemi nimeks sai Ethernet ja see tuleneb 19. sajandi füüsikas kasutusel olnud mõistest eeter, mis tähistas makroskoopiliste kehade vahel toimivate mõjude kandjat (näiteks elektromagnetjõu üle kandumisel päikeselt Maale). Peagi Ethernet standariseeriti ja sellest sai põhiline kohtvõrgu tehnoloogia maailmas. Ka veebi teke ei ole Etherneti olulisust vähendanud; tänapäevani on selliste võrkude kaudu ühendatud suurem osa ühenduses olevatest arvutitest ja tööjaamadest. 


Kui Ethernet on siiani kasutusse jäänud, siis tekstipõhine "veebieelne" kasutajaliides on tänapäevase tavakasutaja jaoks pea täielikult unustuste hõlma vajunud. Ehkki graafilise kasutajaliidese idee ulatub tagasi 1930. aastatesse, olid veebi loomise ajaks suurem osa personaalarvuteid alles tekstipõhise kasutajaliidesega. Näiteks personaalarvuti Juku, mida toodeti Eestis 1980. aastate lõpul ning 1990. aastate algul, kasutas ainult tekstipõhist kasutajaliidest. Koos veebi tekkega jõudis internet aina rohkemate inimesteni ja veebi-kasutuse hõlbsustamiseks hakati kasutama aina enam graafilist kasutajaliidest. Praeguseks on graafiline kasutajaliides tekstipõhise tavakasutaja jaoks pea täielikult asendanud. Võimalus kasutada tekstipõhist kasutajaliidest näiteks käsureal on siiski säilinud; jäädavalt välja surnud see seega ei ole ja ilmselt ei saagi olema, sest nii mõneski spetsiifilisemas olukorras vajatakse just tekstipõhist kasutajaliidest.

 

Siin oli tore pilt, aga see kadus ära :(

 

Kasutatud allikad:

Pilt1 (Andy Nolan), https://inteng-storage.s3.amazonaws.com/img/iea/lV6Dq7lBwx/sizes/before-the-internet-office_resize_md.jpg

Pilt2, https://live.staticflickr.com/3280/2711290260_d96b2eacf1_b.jpg

Pilt3, https://cds.cern.ch/images/CERN-HOMEWEB-PHO-2019-004-1/file?size=large

https://www.youtube.com/watch?v=g5MezxMcRmk

https://www.zdnet.com/article/before-the-web-the-internet-in-1991/

http://muuseum.at.mt.ut.ee/kogu/165.htm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar