teisipäev, 23. november 2021

Peter Samson'i seiklused

... ehk arvustus Stephen Levy'i raamatule "Hackers, Heroes of the Computer Revolution".

See on kaheosaline raamat, mille esimene osa räägib viiekümnendatest ja kuuekümnendatest aastatest Cambridges, mitte küll minavormis aga siiski justkui läbi seal õppiva Peter Samsoni silmade. Kirjeldatud on tolleaegsete arvuti-fanaatikute, Samsoni ja tema kaaslaste ülikoolielu, mis nende jaoks keerles suuresti ümber arvuti nimega TX-0. Tegemist oli masinaga, millele ka tudengid käed külge panna võisid. Varem ülikoolis olnud arvuti IBM 704 oli olnud tudengite jaoks kättesaamatus kauguses, selle ümber toimuv omas lausa religiooset õhkkonda. Seda kirjeldab suurepäraselt järgnev katkend raamatust:

ACOLYTE: Oh machine, would you accept my offer of information so you may run my program and perhaps give me a computation?

PRIEST (on behalf of the machine): We will try. We promise nothing.

Raamatu teine osa kirjeldab tolleaegse häkkeri eetikat. Suuresti langeb see kokku Eric S. Raymondi poolt raamatus "Kuidas saada häkkeriks" välja toodud punktidega. Iga punkti juurde on lisatud ka põhjalik selgitus ja värvikaid näiteid, kus vastavad eetika-reeglid Samsoni ja teiste teda ümbritsenud häkerite tegemistes avaldusid. Näiteks lugu sellest, kuidas üks Samsoni kaaslastest kirjutab programmi matemaatikaülesannete lahendamiseks, ent saab töö eest nulli, kuna ta kasutas arvutit.

Ma lausa neelasin seda raamatut, lugedes selle ühe hooga läbi. See on kirjutatud lihtsas keeles (ka programeerija jaoks igapäevased sõnad nagu  näiteks algoritm on arvutivõõra lugeja jaoks lihtsalt lahti seletatud) ning samal ajal suurepäraselt ja huvitavalt. Parajal moel on lisatud ka head huumorit, mis muudab kogu lugemiselamuse veelgi meeldivamaks.


Raamatu link - https://www.gutenberg.org/ebooks/729

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar