esmaspäev, 1. november 2021

10. nädal - Kuidas saada häkkeriks

… ehk samanimelise kirjutise arvustus.

Originaalselt on tegu ingliskeelse dokumendiga ("How To Become A Hacker") ja selle autoriks on Eric S. Raymond. Eestikeelse tõlke autor on Kaido Kikkas.

Sõna "häkker" tähistab tipp-programmeerijatest ja võrguässadest koosneva kogukonna liiget. Häkkerid ehitasid üles Interneti ja panid tööle veebi. Häkkerid tegid Unixi operatsioonisüsteemist selle, mis ta on praegu. Ent mõned inimesed, kes ennast ise häkkeriks nimetavad, on andnud sellele sõnale negatiivse maigu, tundes lõbu arvutitesse sissemurdmisest ja telefonisüsteemi torkimisest. Raymond tõmbab siin selge piiri - need ei ole häkkerid vaid kräkkerid. Minu meelest toob ta huvitava paralleeli, kasutades võrdlust autovarga ja -inseneri vahel. Oskus kellegi autosse sisse murda ei tee sinust professionaali. Samamoodi ei tee oskus mõnda süsteemi sisse murda ja seda lõhkuda sinust häkkerit.

Raymond toob esmajärjekorras välja selle, et häkkerlus ei ole vaid oskus midagi arvutis ära teha. Häkkeril peab olema häkkeri mentaliteet. Ta kirjeldab lihtsalt ja tabavalt lahti selle, kuidas üks häkker mõtleb ja maailma näeb. Alles seejärel kirjeldab Raymond põhioskusi (nagu programmeerimine ja inglise keele oskamine), mille õppimisele iga tulevane häkker peab aega pühendama. Häkkeritel on tihtipeale ka sarnased huvialad väljaspool arvutit ja kuna staatus ja reputatsioon häkkerikultuuris tuleneb otseselt sellest, mida teised häkkerid sinust arvavad, on mõistlik kuuluda samadesse gruppidesse, kuhu nemad kuuluvad.

Häkkerite jaoks on maailm täis lõputuid võimalusi ja põnevaid probleeme, mida lahendada. Seetõttu ei ole mõttekas sama probleemi kaks korda lahendada. Igasugune rutiine mõttetöö tuleks mehhaniseerida, et häkkeril oleks võimalik suunata oma tegevus uute probleemide lahendamisele. Keegi ei ole kohustatud oma ideid ja lahendusi tasuta jagama, ent see on häkkerite seas igati teretulnud tegevus, kuna see võimaldab järgmistel vältida „ratta leiutamist“.

Kokkuvõtteks võin öelda, et see kirjutis on hästi üles ehitatud ja põnev lugeda. Minu jaoks oli see inspireeriv, innustades olema rohkem nagu häkker - mitte ainult oma tegude, vaid ka suhtumise poolest.


"Kuidas saada häkkeriks" - https://www.kakupesa.net/hacker/#2

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar