neljapäev, 21. oktoober 2021

8. nädal – Leiutad jalgratast?

… ehk milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Eesti õigekeelsus sõnaraamat annab sõnale professionaalne tähenduseks (elu)kutseline ja meisterlik. [1] Seega võiks meistrit "käsitöölisest" eristada see, et üks tegeleb oma erialaga ameti põhiselt, teine vaid hobi korras. Tahtes tähte närida, peab tõdema, et selline võrdlus ei ole just kuigi täpne – ka meister tähistas 14. sajandil käsitöölist ja käsitööline ei oldud kindlasti mitte hobi korras nokitseja, vaid kindla käsitööharu elukutseline esindaja – aga unustame selle hetkeks ja kasutame neid sõnu tähenduses professionaal ja amatöör.

Kõnekeelne väljend „proff“ hõlmab endas midagi muud, kui kõigest kutseharidust tõendava dokumendi olemasolu või konkreetsel erialal töötamist. Lisaks teadmiste tasemele on oluline ka oskus neid teadmisi praktikas rakendada. Tallinna Pedagoogikaülikooli rektor Mati Heidmets [2] defineerib professionaali kui inimest, kelles on nii tänapäevased teadmised kui ka parim oskus neid elus rakendada. Professionaal mitte ainult ei tea, kuidas asjad olla võiksid, vaid ka oskab, tahab ja suudab asju soovitavasse seisu viia ning seda ka uutes ja ootamatutes olukordades. Professionaalsus ei asenda haritust, see on samm haritusest edasi.

Ühe võimaliku piirina „meistri“ ja „käsitöölise“ vahel võime vaadata seda, kust pärinevad tema teadmised vastava ala kohta. Heidmetsa sõnul on asjaarmastaja oma tarkuse praktika käigus ise välja mõelnud, ent „proff“ teab, kuidas maailmas tehakse. Tulles tagasi 14. sajandisse – selleks, et õpipoisist saaks meister, ei piisanud aastate pikkusest praktikast omal käel. Tarvis oli õppida (mitte ainult ühe, vaid mitme) meistri käe all. Ühest küljest avas see tulevase meistri silmaringi, teisalt säästis see teda jalgratta leiutamisest (jällegi vaieldav metafoor, arvestades, et jalgratas leiutati alles 19. sajandil [3] 😄). Seega võib ühe olulise punktina „profi“ määratluses mainida elukestvat õpet. Eriti IT valdkonnas, kus tasemel püsimiseks on vaja pidevalt juurde õppida.

Lühidalt kokku võttes võib öelda, et „proff“ on keegi, kellel on kõrgel tasemel teadmised oma valdkonnast, oskus ja soov neid rakendada ning pidev valmisolek õppida veelgi kõrgema meistri käe all.

 

[1] - https://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=professionaalne&F=M

[2] - https://arvamus.postimees.ee/1992139/haritus-ja-professionaalsus

[3] - https://www.historyofinformation.com/detail.php?id=2054

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar