reede, 1. oktoober 2021

5. nädal - Aeg on raha ja raha on vähe

... ehk austa teiste inimeste aega ja võrguühendust.


Nii mõneski võrgupõhises vestlusgrupis, kus on rohkem kui kaks inimest, tekib ikka aeg-ajalt olukordi, kus paar selle grupi liiget vestlevad omavahel teemadel, mis teiste grupi liikmete jaoks relevantsed ei ole. Kui tavaelus selline olukord probleemi ei tekita (vestluses mitte osaleja saab ka poole kõrvaga kuuldes olulise osa jutust kinni püüda), siis veebis muudab see info kättesaadavuse kordades tülikamaks. Märgates ühel hetkel, et mõnes Messengeri vestluses on jälle ligi sada lugemata sõnumit, võib nende läbi lugemine olla üsnagi tüütu tegevus, eriti kui lõviosa neist sisaldab vaid mõttetut lõõpimist.

Loomulikult on ka seesugune lõõpimine ja hea grupi sisene huumor oluline osa seltskonna vahelisest suhtlusest, ent kui see kõik käib läbisegi olulise infoga, võib viimane kergelt kaotsi minna. Tekib olukord, kus sõnumi saatja näeb nagu oleks adressaat info kätte saanud, ent tegelikkuses pole too seda kõige muu keskel märganudki. See võib viia omakorda järgmiste möödarääkimiste ja arusaamatusteni. Olen ise korduvalt sattunud olukordadesse, kus mõne segaduse põhjustajaks on just see, et kellelgi on mingi oluline osa informatsioonist seda ümbritsenud müra tõttu märkamata jäänud.

Mulle meeldib selles osas lahendus, mida pakub Discord – võimalus jagada ühe grupi vestlused mitmetesse eri kanalitesse. Selle mõistlikul kasutamisel on võimalik oluline info kõigest muust „olulisest“ kerge vaevaga eraldada.

Messengeri ja Discordi laadsed suhtluskanalid pole ainsad, kus vestluskaaslase aega oluliseks pidada. Ka e-kirjade ja foorumite puhul tuleks jälgida, et oluline info oleks kiirest hoomatav. See on üks kirjutamata reeglite ja elementaarse viisakuse segu - rääkida veebi vahendusel natuke teisiti, kui näost näku kohtumisel.


Pilt, https://michigan.it.umich.edu/news/wp-content/uploads/2018/04/unread-message-icon-e1524073966324.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar