kolmapäev, 17. november 2021

13. nädal - Be My Eyes

… ehk tugilahendus vaegnägijatele.

WHO (World Health Organization) andmetel on maailmas umbes 40 miljonit pimedat inimest. [1] Tavakasutaja saab aga enamuse arvuti poolt antavast informatsioonist just visuaalselt ekraanilt. Selleks, et ka vaegnägijad ja  pimedad arvutit kasutada saaksid, on loodud mitmeid tehnoloogiaid ja tarkvarasid. Üks nendest on näiteks rakendus nimega „Be My Eyes“.

 


 „Be My Eyes“ [2] on aastal 2015 taanlase Hans Jørgen Wibergi poolt loodud mobiilirakendus, mille eesmärk on aidata pimedatel ja vaegnägijatel objekte ära tunda ja igapäevastes olukordades paremini toime tulla. Nägevate vabatahtlike veebikogukond saab fotosid või videoid nägemispuudega isikutelt ja abistab neid reaalajas vestluse kaudu. Praktiliselt tähendab see seda, et nägemispuudega inimene alustab otseülekannet, mis näitab tema vaadet mobiiltelefoni kaamerast. Tarkvara poolt valitakse juhuslik vabatahtlik, kes räägib sama keelt ja asub samas ajavööndis. Vabatahtlik saab nägemispuudega isikut abistada, kirjeldades kaamerapildil nähtavat (näiteks eristades värve, lugedes toote pakendilt säilivuskuupäeva või aidates navigeerida vastavas asukohas). Rakenduse eesmärk on soodustada pimedate ja vaegnägijate iseseisvamat elu. 

Eelmise aasta seisuga oli sellel rakendusel ülemaailmselt 235 000 vaegnägijast kasutajat ja üle 4 miljoni vabatahtliku abistaja.

 

Pilt - https://equalentry.com/wp-content/uploads/2020/06/Facebook-Be-My-Eyes-1.jpg

[1] - https://www.bath.ac.uk/case-studies/how-blind-people-see-the-world/

[2] - https://www.bemyeyes.com/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar